Z ekologią za pan brat!
W dzisiejszych czasach ekologia to bardzo ważny temat. Coraz większą wagę przywiązuje się do polepszenia warunków życia, a co za tym idzie do zdrowszego, oszczędniejszego i bardziej zgodnego z naturą życia. W sklepach znajdziemy ekologiczne produkty, które są zapakowane w ekologiczne opakowania, powstają już też ekologiczne samochody. Dlatego też tak ważna jest świadomość edukowania w tej kwestii dzieci i młodzieży.
W miniony piątek w Starostwie Powiatowym w Czarnkowie przeprowadzono „XV Ponadpowiatową Olimpiadę Ekologiczną Subregionu Północnej Wielkopolski” – etap powiatowy, której celem było propagowanie wśród młodzieży wiedzy ekologicznej i zrozumienia funkcjonowania złożonej struktury świata przyrodniczego.
W olimpiadzie wzięli udział uczniowie ze szkół z terenu całego powiatu. Eliminacje powiatowe przeprowadzono w formie testu trwającego 45 minut. Każda z grup (szkoły podstawowe klasy 4-6, szkoły podstawowe klasy 7-8 oraz szkoły ponadpodstawowe) miała inny test, składający się z 30 lub 35 pytań. Uczestnicy musieli się zmierzyć z pytaniami dotyczącymi Parków Narodowych, drzew, roślinności oraz gatunków zwierząt. Nie zabrakło pytań o nasze rodzime strony, czyli o Dolinę Noteci, obszary powiatu pilskiego, czy wielkopolski. Odczytywanie wykresów, rozpoznawanie tropów czy zwierząt po ilustracji nie należało do najłatwiejszych, ale też takie pytania znalazły się w teście.
Aż 39 uczniów z 10 szkół powiatu rywalizowało w rozgrywkach, które dawały przepustkę do kolejnego etapu organizowanego w Pile. Mogliśmy gościć uczniów z następujących szkół: Szkoła Podstawowa nr 1 w Czarnkowie, Szkoła Podstawowa nr 2 w Czarnkowie, Szkoła Podstawowa w Siedlisku, Szkoła Podstawowa w Krzyżu Wlkp. - Zespół Szkół Ogólnokształcących w Krzyżu Wlkp., Szkoła Podstawowa nr 2 w Trzciance, Szkoła Podstawowa w Romanowie Dolnym, Liceum Ogólnokształcące w Trzciance, Liceum Ogólnokształcące w Czarnkowie, Zespół Szkół w Trzciance oraz Zespół Szkół Leśnych w Goraju.
Jury nie miało łatwego zadania. Osoby nagrodzone będą reprezentować nasz region w konkursie ponadpowiatowym w Pile.
Szkoły Podstawowe klasy IV-VI:
Miejsce I – Stanisław Woźniak – Szkoła Podstawowa w Romanowie Dolnym
Miejsce II – Jan Fąferek – Szkoła Podstawowa Nr 2 w Czarnkowie
Miejsce III -Adam Bugajewski – Szkoła Podstawowa Nr 1 w Czarnkowie
Wyróżnieni:
- Michalina Frukowska – Szkoła Podstawowa Nr 2 w Czarnkowie
- Krzysztof Grzewka – Szkoła Podstawowa w Krzyżu Wielkopolskim
- Tymoteusz Ciesiółka – Szkoła Podstawowa w Romanowie Dolnym
- Jakub Szutowicz - Szkoła Podstawowa Nr 2 w Czarnkowie
- Adam Tefalski - Szkoła Podstawowa w Krzyżu Wielkopolskim
Szkoły Podstawowe klasy VII-VIII:
Miejsce I – Marcelina Domagała – Szkoła Podstawowa Nr 1 w Czarnkowie
Miejsce II – Mateusz Czwojdrak – Szkoła Podstawowa Nr 1 w Czarnkowie
Miejsce III- Olivier Bajus – Szkoła Podstawowa Nr 2 w Trzciance
Wyróżnieni:
-Hanna Bednarek - Szkoła Podstawowa w Romanowie Dolnym
-Zofia Wicher – Szkoła Podstawowa w Romanowie Dolnym
- Amelia Florek - Szkoła Podstawowa Nr 2 w Czarnkowie
- Jakub Chestkowski - Szkoła Podstawowa w Romanowie Dolnym
- Barbara Spychała – Szkoła Podstawowa w Krzyżu Wielkopolskim
Szkoły Ponadpodstawowe:
Miejsce I – Dawid Romanowski - Zespół Szkół Leśnych w Goraju
Miejsce II – Wojciech Łech – Zespół Szkół Leśnych w Goraju
Miejsce III – Dominika Kowal – Liceum Ogólnokształcące w Czarnkowie
Wyróżnieni:
- Hanna Piwecka – Zespół Szkół w Trzciance
- Wiktor Młynarczyk – Liceum Ogólnokształcące w Trzciance
- Emil Nowak – Zespół Szkół Leśnych w Goraju
- Oliwia Biernacka – Liceum Ogólnokształcące w Trzciance
- Julia Stołowska - Zespół Szkół w Trzciance
Należy pamiętać, że ekologia to też szeroko rozumiana żywność. XXI wiek, to mnóstwo nowych możliwości, ale też zagrożeń. Jednym z nich jest zalewająca nas z każdej strony przetworzona żywność, której nadmierne spożycie wpływa znacząco na zdrowie i komfort naszego życia. Wielu ludzi w poszukiwaniu drogi do zdrowia odnajduje producentów lokalnej żywności, nierzadko z certyfikatami potwierdzającymi ich wysoką jakość i dbałość o szczegóły na każdym etapie produkcji. My – mieszkańcy powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego, mamy w czym wybierać! Na naszym terenie możemy znaleźć wielu ludzi z pasją, którzy swoje biznesy prowadzą w zgodzie z naturą i szacunkiem do zdrowia swoich klientów. Dzięki nim na nasze stoły mogą trafić produkty zdrowe i sezonowe.
Gdzie znaleźć lokalne, pełne smaku i naturalnych składników produkty? Przychodzimy z rozwiązaniem, tak aby Wasze poszukiwania były szybkie i skuteczne. Serwis informacyjny www.tuodpoczniesz.pl powstał, aby promować nasz region, w tym wytwórców żywności i naturalnych kosmetyków. W zakładce LOKALNI PRODUCENCI (https://tuodpoczniesz.pl/123-lokalni-producenci-zywnosci.html) znajdziecie: sery, miód, ryby, olej, produkty rolne, wędliny i naturalne kosmetyki. To baza, którą ciągle powiększamy i aktualizujemy. Jeśli jesteś takim producentem lub wiesz, że w okolicy działa lokalna produkcja - poinformuj nas o tym, a my umieścimy informację na naszej stronie. Zachęcamy do zgłoszeń i kontaktu z Wydziałem Zdrowia i Współpracy Społecznej: m.burakowska@pct.powiat.pl, tel. 660-748-366.
Wszystkim nagrodzonym i uczestnikom serdecznie gratulujemy i trzymamy kciuki za dalsze sukcesy.
Klaudia Wieczorek - Starostwo Powiatowe w Czarnkowie