Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Poniedziałek, 22 kwietnia 2024
Imieniny: Kaja, Leon, Łukasz
pochmurno
-2°C

Pokażmy, co umiemy!

XVII edycja Pokazu Umiejętności Uczniowskich w Zawodzie Piekarz odbyła się 9 marca w trzcianeckiej Piekarni Rogalik. To wydarzenie ma przede wszystkim zachęcić nowych uczniów tym niełatwym, ale jakże potrzebnym zawodem. To też okazja do wymiany doświadczeń oraz nauki nowych umiejętności.

Piekarnia Rogalik - Wiesława i Janusz Dudek z Trzcianki wraz z Zespołem Szkół im. Henryka Sienkiewicza w Trzciance kolejny raz zorganizowały pokaz. Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Starosty Czarnkowsko – Trzcianeckiego, Feliksa Łaszcza oraz Burmistrza Miasta i Gminy Trzcianka, Krzysztofa Jaworskiego. Wzięli w nim udział młodzi ludzie, którzy kształcą się w zawodzie piekarza. Jednak nie były to osoby tylko z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego. Do pokazu zgłosiły się również piekarnie: „Piekarnia – Cukiernia Chrupek” PPHU Miedzińscy Sp. J. Złotów, „Piekarnia Aleksander Dolczewski” z Siemowa, „Piekarnia Cukiernia Anna” Sp. J. Anna Kaczorowska Edward Paprocki z Wyrzyska, „Piekarnia Cukiernia” Daniel Szlędak z Człopy oraz „Piekarnia z Tradycjami” Barbara Tryboda z Drawska, które wystawiły swych uczniów, aby i oni pokazali umiejętności nabyte podczas praktycznej nauki zawodu. Była to świetna okazja, aby podpatrzeć w jaki sposób kształcą się koleżanki i koledzy z innych zakładów, nauczyć się czegoś dodatkowego, ale przede wszystkim pokazać, co się samemu potrafi. Warto w tym miejscu podkreślić, że to nie był konkurs. Nie było pierwszych i ostatnich miejsc. Liczyła się dobra zabawa, pieczenie, a później smakowanie przygotowanych wypieków. Każdy z uczestników musiał przygotować pięć drożdżówek, pięć bułek plecionych, pięć rogali, pięć chałek, a do tego na sam koniec pieczywo artystyczne. Uczniowie stanęli na wysokości zadania, a zapach przygotowywanych bułek roznosił się po całym pomieszczeniu. Każdy z uczestników był bardzo skupiony podczas pracy i chciał pokazać się z jak najlepszej strony. Jury miało twardy orzech do zgryzienia, gdyż, mimo że nie był to konkurs, gospodarze chcieli wyróżnić jedną osobę z każdej kategorii. Najlepszego rogala wypiekł Kamil Sekuterski, Mikołaj Godlewski mógł się pochwalić najlepszym wypiekiem bułki oraz chałki. Laura Graczyk była niepokonana w wypieku drożdżówek, a Szymon Furman wykazał się precyzją i dokładnością w przygotowaniu pieczywa artystycznego. Swoje wyróżnienia przyznał także Cech Rzemiosł Różnych z Piły oraz Wielkopolska Izba Rolnicza. Nikt jednak nie odszedł z pustymi rękoma, gdyż każdy z uczestników otrzymał dyplom oraz statuetkę, która będzie przypominać o udziale w pokazie. Należy podkreślić, że to ogromny sukces organizatorów, gdyż dzięki takim wydarzeniom rośnie liczba uczniów chcących się kształcić w zawodzie piekarza, a to bardzo wymagający zawód.

Klaudia Wieczorek

Starostwo Powiatowe w Czarnkowie

Galeria zdjęć

Pomieszczenie; na pierwszym planie kobieta i dwóch mężczyzn ubrani w białe fartuchy z napisem Piekarnia Rogalik, za nimi stół na którym stoją statuetki oraz baner z napisem Trzcianka Piekarnia-Cukiernia Rogalik Pomieszczenie; na pierwszym planie grupa mężczyzn ubranych w białe kitle, przyglądają się czemuś z zaciekawieniem. Pomieszczenie; na pierwszym planie grupa młodych osób w białych strojach i czepkach na głowach; przed nimi wielki, długi stół, przed nim mężczyzna tłumaczący coś młodzieży. Pomieszczenie; na pierwszym planie grupa młodych chłopców ubranych na biało, każdy coś robi z ciasta. Pomieszczenie; na pierwszym planie grupa młodych chłopców ubranych na biało, każdy coś robi z ciasta. Pomieszczenie; na pierwszym planie młoda dziewczyna oraz chłopak, oboje ubrani na biało. Przygotowują z ciasta wypieki. Za nimi baner ZS im. Henryka Sienkiewicza w Trzciance. Pomieszczenie; na pierwszym planie młody chłopak ubrany na biało, posypuje makiem przygotowane przez siebie chałki. Pomieszczenie; na pierwszym planie grupa młodych ludzi ubranych na biało, każdy coś robi z ciasta. Pomieszczenie; na pierwszym planie grupa młodych osób ubranych na biało, wykładają przygotowane wcześniej wytwory na blachach. Pomieszczenie; na pierwszym planie czterech mężczyzn ocenających wypieki. Przed nimi na długim stole wystawione pieczywo. Pomieszczenie; na pierwszym planie kobieta i dwóch mężczyzn, wszyscy w białych fartuchach, przyglądają się z zaciekawieniem chlebom artystycznym. Pomieszczenie; na pierwszym planie młodzież biorąca udział w pokazie umiejętności piekarniczych, przed nimi stół zastawionych ich wypiekami. Pomieszczenie; na pierwszym planie dwóch mężczyzn i dziewczyna, która z rąk starosty odbiera dyplom. Pomieszczenie; na pierwszym planie dwóch mężczyzn i chłopak, który z rąk starosty odbiera dyplom. Pomieszczenie; na pierwszym planie mężczyzna wręczający jednemu z uczniów statuetkę. Pomieszczenie; na pierwszym planie mężczyzna wręczający jednemu z uczniów nagrodę. Pomieszczenie; grupa osób, młodzi ludzie ubrani na biało, w rękach trzymają dyplomy i statuetki. Stoją naokoło stołu udekorowanego wypiekami. Pomieszczenie; na pierwszym planie czterech mężczyzn ocenających wypieki. Przed nimi na długim stole wystawione pieczywo. Pomieszczenie; na pierwszym planie grupa młodych ludzi ubranych na biało, każdy coś robi z ciasta. Pomieszczenie; na pierwszym planie mężczyzna wręczający jednemu z uczniów nagrodę.
powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.