Pokażmy, co umiemy!
XVII edycja Pokazu Umiejętności Uczniowskich w Zawodzie Piekarz odbyła się 9 marca w trzcianeckiej Piekarni Rogalik. To wydarzenie ma przede wszystkim zachęcić nowych uczniów tym niełatwym, ale jakże potrzebnym zawodem. To też okazja do wymiany doświadczeń oraz nauki nowych umiejętności.
Piekarnia Rogalik - Wiesława i Janusz Dudek z Trzcianki wraz z Zespołem Szkół im. Henryka Sienkiewicza w Trzciance kolejny raz zorganizowały pokaz. Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Starosty Czarnkowsko – Trzcianeckiego, Feliksa Łaszcza oraz Burmistrza Miasta i Gminy Trzcianka, Krzysztofa Jaworskiego. Wzięli w nim udział młodzi ludzie, którzy kształcą się w zawodzie piekarza. Jednak nie były to osoby tylko z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego. Do pokazu zgłosiły się również piekarnie: „Piekarnia – Cukiernia Chrupek” PPHU Miedzińscy Sp. J. Złotów, „Piekarnia Aleksander Dolczewski” z Siemowa, „Piekarnia Cukiernia Anna” Sp. J. Anna Kaczorowska Edward Paprocki z Wyrzyska, „Piekarnia Cukiernia” Daniel Szlędak z Człopy oraz „Piekarnia z Tradycjami” Barbara Tryboda z Drawska, które wystawiły swych uczniów, aby i oni pokazali umiejętności nabyte podczas praktycznej nauki zawodu. Była to świetna okazja, aby podpatrzeć w jaki sposób kształcą się koleżanki i koledzy z innych zakładów, nauczyć się czegoś dodatkowego, ale przede wszystkim pokazać, co się samemu potrafi. Warto w tym miejscu podkreślić, że to nie był konkurs. Nie było pierwszych i ostatnich miejsc. Liczyła się dobra zabawa, pieczenie, a później smakowanie przygotowanych wypieków. Każdy z uczestników musiał przygotować pięć drożdżówek, pięć bułek plecionych, pięć rogali, pięć chałek, a do tego na sam koniec pieczywo artystyczne. Uczniowie stanęli na wysokości zadania, a zapach przygotowywanych bułek roznosił się po całym pomieszczeniu. Każdy z uczestników był bardzo skupiony podczas pracy i chciał pokazać się z jak najlepszej strony. Jury miało twardy orzech do zgryzienia, gdyż, mimo że nie był to konkurs, gospodarze chcieli wyróżnić jedną osobę z każdej kategorii. Najlepszego rogala wypiekł Kamil Sekuterski, Mikołaj Godlewski mógł się pochwalić najlepszym wypiekiem bułki oraz chałki. Laura Graczyk była niepokonana w wypieku drożdżówek, a Szymon Furman wykazał się precyzją i dokładnością w przygotowaniu pieczywa artystycznego. Swoje wyróżnienia przyznał także Cech Rzemiosł Różnych z Piły oraz Wielkopolska Izba Rolnicza. Nikt jednak nie odszedł z pustymi rękoma, gdyż każdy z uczestników otrzymał dyplom oraz statuetkę, która będzie przypominać o udziale w pokazie. Należy podkreślić, że to ogromny sukces organizatorów, gdyż dzięki takim wydarzeniom rośnie liczba uczniów chcących się kształcić w zawodzie piekarza, a to bardzo wymagający zawód.
Klaudia Wieczorek
Starostwo Powiatowe w Czarnkowie